Veková Diverzita
12/2/2023

Generácia, ktorá vykazuje najvyššie stresové hodnoty

Sandwichová generácia je zámerne bizarným pomenovaním pre ľudí v strednom veku, ktorí sa nejakým spôsobom starajú zároveň o svojich rodičov a aj dospievajúce či dospelé deti. Sú tak “zakliesnení” medzi dvomi stranami, ktoré potrebujú ich pomoc. Tá môže mať mnoho podôb - od finančných dotácií až po dennú fyzickú starostlivosť. 
Priemerný vek človeka žijúceho v sandwichi je aktuálne 40 rokov. Globálne tvoria až štvrtinu populácie. Nová doba priniesla nové problémy. Preto sandwichová generácia v období, ktoré bolo kedysi stereotypne označované za najlepšie roky života, vedie naopak najviac stresujúci život. 

Čo spôsobuje zvýšenú mieru stresu u tejto generácie?
Finančná záťaž a začarovaný kruh

Priemerná finančná náročnosť výchovy dieťaťa od jeho narodenia po dospelosť dosahuje v Európe 50 tisíc eur. V USA ide až o čiastku atakujúcu 100 tisíc dolárov. Dospelosťou dieťaťa sa to však nekončí, nakoľko sme dnes svedkami nárastu globálnej nezamestnanosti mladých ľudí. Na druhej strane je starostlivosť o rodičov, ktorá ukracuje túto generáciu o úspory určené na vlastný dôchodok. Ľudia žijúci v sandwichi sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú do situácie, keď sa bude história opakovať. V praxi to znamená, že budú v dôchodkovom veku odkázaní na vlastné deti, ktoré budú musieť saturovať ich výpadky príjmov a nedostatočné dôchodkové úspory. 

Emocionálna záťaž a mentálne zdravie

Táto situácia je nielen finančne, ale i emocionálne veľmi náročná. Podľa prieskumu Stres v Amerike títo ľudia dosahujú najvyššiu mieru stresu spomedzi všetkých demografických generácií. Viacgeneračná starostlivosť spôsobuje, že ľudia žijúci v sandwichi nemajú čas a často ani peniaze na starostlivosť o seba. 

Skĺbenie pracovného a osobného života

Namiesto toho, aby venovali aspoň pár dní svojej regenerácií, musia svoje pracovné voľno venovať starostlivosti o iné osoby. Z platenej práce prechádzajú rovno do tej neplatenej. Z ich života sa tak môže stať nepretržitá pracovná prevádzka s minimálnym časom na odpočinok. 

Pracovný život sandwichovej generácie
Populácia starne. Tento výrok je už dnes známou mantrou. Sandwichová generácia sa bude naďalej rozširovať, čo bude vyžadovať i zmenu pracovného mindsetu. Preto je načase začať v spoločnosti diskutovať o vhodnom spôsobe práce, ktorý je výhodný pre obe strany.

Optimálne modely fungovania pracovného života sandwichovej generácie:
Skrátené úväzky

Každá rodinná situácia je veľmi špecifická. Skrátené úväzky môžu byť veľmi efektívnou odpoveďou na rôzne životné situácie. V praxi môžeme hovoriť napríklad o polovičných, štvrtinových či iných skrátených formách práce.

Hybridná práca

Pandémia bola stres testom produktivity a funkčnosti tohto pracovného modelu. New normal však mnoho firiem vrátil do prezenčného módu. Pritom čoraz viac výskumov deklaruje, že hybridný model je najefektívnejším spôsobom práce. 

4-dňový pracovný týždeň 

Prechádza testom a výskumom v mnohých štátoch. Aktuálne výsledky potvrdzujú očakávania. Efektivita a produktivita zamestnancov rýchlo rastie. Nie nadarmo je work life balance dnes najcennejšou komoditou a prioritou mnohých ľudí.

Sabbatical

Inovatívne firmy s people first firemnou kultúrou chápu, že ich zamestnanci môžu mať potrebu sa na chvíľu úplne odstrihnúť od pracovného módu. Sabbatical napísal už mnoho príbehov, ktoré hlásia úspešné návraty oddýchnutých ľudí k svojej práci. Je však pravdou, že tento model je typický pre pozície s vyšším platovým stropom a väčšina ľudí naň z pragmatických dôvodov nedosiahne. 

Reverzný mentoring

Reverzné partnerstvo založené na pracovno-osobnom vzťahu juniorného a seniorného kolegu môže priniesť veľmi prekvapivé výsledky. Okrem upskillingu či reskillingu ide i o šírenie osobných príbehov, ktoré môžu priaznivo formovať medzigeneračnú spoluprácu v celej firme.

People first firemná kultúra

Belonging je základným pilierom firemného well-beingu. Ak chceme natívne budovať zamestnaneckú angažovanosť, mali by sme, ako lídri vedieť prejaviť spolupatričnosť a uznanie. Na HR scéne sa objavuje čoraz viac zaujímavých online platforiem, ktoré pomáhajú budovať vzťahy. Jednou z nich je napríklad Caroo, platforma starostlivosti o zamestnancov, vďaka ktorej dokážu lídri zaujímavo prejaviť uznanie a vďaku svojim kolegom.

Téma vekovej diverzity je našou srdcovkou, preto vám radi pomôžeme s  celkovým nastavením medzigeneračnej spolupráce prostredníctvom zaujímavých modelov, napríklad vďaka reverznému mentoringu. 

Budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše tipy na prácu s rôznorodými generáciami. 

Autor blogu: Yvonne Šupová